Uusi energiaunioni: puhtaampi, edullisempi, verkostoituneempi

21.03.2025, kello 09:24

Teksti Dan Jørgensen

Uusi energiaunioni: puhtaampi, edullisempi, verkostoituneempi

EU on kriittisessä käännekohdassa kilpailukyvyn, hiilestä irtautumisen ja turvallisuuden kannalta, ja sillä on selkeä tarve toimia.

Suuret energialaskut aiheuttavat vaikeuksia kotitalouksille ja yrityksille. Mario Draghin vuonna 2024 laatimassa raportissa Euroopan kilpailukyvystä ”energia” mainitaan yli 700 kertaa. Jos haluamme luoda vahvemman Euroopan, tarvitsemme tiiviimpää energia-alan yhteistyötä, joka luo perustan työllisyydelle, kasvulle ja vauraudelle.

Vahvempaa Eurooppaa tarvitaankin nyt kipeämmin kuin koskaan. Venäjän raaka toiminta rajoillamme horjuttaa Euroopan turvallisuuden perustaa. Eurooppa on Putinin hyökkäyksen alkamisen jälkeen käyttänyt Venäjältä peräisin oleviin fossiilisiin polttoaineisiin summan, jolla voisi ostaa 2 400 F-35-hävittäjää. Näin ei voi jatkua.

Kun pyrimme suojelemaan maanosaamme, meidän on suojeltava myös maapalloa. Energia-ala tuottaa 75 prosenttia Euroopan kasvihuonekaasupäästöistä. Mitä kauemmin hiilestä irtautuminen kestää, sitä kauemmin olemme alttiina epävakaudelle niin fossiilisten polttoaineiden hinnoissa kuin ilmastonmuutoksen aiheuttamissa kriiseissä.

Haasteet ovat huomattavia, mutta niin on myös Euroopan unionin kyky vastata niihin.

Esittelin 26. helmikuuta EU:n toimintasuunnitelman, jonka avulla pyritään vapauttamaan energiaunionin koko potentiaali. Mitä siis aiomme tehdä ja mitä se merkitsee meille kaikille?

Ensinnäkin vihreää siirtymää ei aiota hidastaa, vaan päinvastoin nopeuttaa. Tuuliturbiinien ja aurinkopuistojen rakentaminen eri puolilla Eurooppaa vie nykyisin vuosia. Satoja gigawatteja vihreää ja kohtuuhintaista energiaa odottaa käyttöön ottamistaan. Emme voi enää odottaa. Siksi pyrimme lyhentämään luvituksen viiveitä, jotka jarruttavat uusiutuvan energian hankkeita. Näin kohtuuhintaista vihreää energiaa saadaan nopeammin eurooppalaisten käyttöön. Aiomme myös helpottaa pidempiaikaisten sopimusten tekemistä uusiutuvan energian toimituksista. Tällä varmistetaan, että puhtaan sähkön ostajat on suojattu energiamarkkinoiden lyhyen aikavälin hintaheilahteluilta.

Toinen keskeinen tavoite on energiaunionin vahvistaminen ja virtaviivaistaminen. Tällä hetkellä käytämme vain puolet sähköverkkojemme potentiaalista – aivan kuin Euroopassa olisi 100 moottoritietä, mutta vain 50 niistä olisi käytössä, ja tulevaisuudessa niitä tarvitaan 200. Sen vuoksi komissio johtaa EU-maiden välistä tiiviimpää koordinointia, joka koskee energiamarkkinoiden hallinnointia, verkkojen kehittämisen suunnittelua ja kriiseihin valmistautumista.

Aiomme myös suunnata yhteisiä strategisia eurooppalaisia investointeja tehostamiseen, sähköistämiseen ja nykyaikaistamiseen. Investointien tukemiseksi aiomme laatia kohtuuhintaista energiaa koskevan kolmikantasopimuksen, joka tuo yhteen julkisen sektorin, puhtaan energian kehittäjät ja tuottajat sekä energiaa kuluttavan teollisuuden. Tavoitteena on helpottaa mittakaavan kasvattamista ja varmistaa toiminnan ennustettavuus.

Kun taloutemme irtautuu hiilestä, kaasun kysyntä vähenee, mutta se pysyy kuitenkin merkittävänä osana energiayhdistelmäämme vielä jonkin aikaa. Sen vuoksi toimintasuunnitelmalla pyritään luomaan oikeudenmukaisemmat kaasumarkkinat parantamalla viranomaisvalvontaa ja antamalla viranomaisille vahvat valtuudet määrätä seuraamuksia markkinoiden väärinkäytöstä. Tavoitteenamme on myös lisätä kilpailua kaasumarkkinoilla esimerkiksi hyödyntämällä EU:n ostovoimaa, jotta luotettavilta nesteytetyn maakaasun toimittajilta saadaan edullisempia sopimuksia.

Mitä tämä kaikki merkitsee Euroopan kotitalouksille ja yrityksille? Kaiken kaikkiaan voimme saada aikaan 45 miljardin euron säästöt vuonna 2025. Säästöt kasvavat vähintään 130 miljardiin euroon vuodessa vuoteen 2030 mennessä ja 260 miljardiin euroon vuodessa vuodesta 2040 alkaen. Vuoteen 2040 mennessä voimme säästää yhteensä jopa 2,5 biljoonaa euroa fossiilisten polttoaineiden tuonnissa.

Nämä säästöt ovat saavutettavissa – emme voi antaa niitä lipua läpi sormien. Se edellyttää, että me kaikki toimimme yhdessä: EU, jäsenmaat, yksityinen sektori ja yksittäiset kuluttajat. Yhteisvoimin voimme saada käyttöön Euroopan koko potentiaalin ja täyttää Euroopan alkuperäisen lupauksen yhtenäisyydestä ja yhteisestä suunnasta.

Lähes 70 vuotta sitten Euroopan komission ensimmäinen puheenjohtaja, professori Walter Hallstein puhui tästä lupauksesta esitellessään Euroopan yhtenäisyyden näkymiä maailmassa, jota kohtaavat valtavat haasteet: ”Jos tämän suuren hankkeen halutaan onnistuvan, emme tarvitse ainoastaan viisautta, mielikuvitusta ja päättäväisyyttä, vaan ennen kaikkea luottamusta itseemme ja taipumatonta tahtoa selviytyä.”

Meidän olisi otettava opiksi näistä sanoista ja luotettava itseemme. Yhtenäisyyden ansiosta emme ole vain selviytyneet, vaan olemme kukoistaneet.

Euroopan unioni sai alkunsa Euroopan hiili- ja teräsyhteisönä. Nykyisin olemme eurooppalainen yhteisö, jossa tuuliturbiinit, aurinkopaneelit ja maalämpö ovat arkipäivää. Siinä missä meitä kerran erottivat juoksuhaudat ja rautaesirippu, meitä liittävät nyt yhteen sähköjohdot, kaapelit ja rajat ylittävät voimalinjat.

Nyt on aika saattaa valmiiksi se, mitä pantiin alulle 70 vuotta sitten, hyödyntää vahvuuksiamme ja vapauttaa energiaunionimme koko arvo. Emme voi hukata enää hetkeäkään.

Kirjoittaja

Dan Jørgensen

kirjoittaja on energia-asioista vastaava komissaari

#energia ja Eurooppa #energiapolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja