Kunnissa on energiaa

09.04.2025, kello 12:00

Teksti Ossi Martikainen

Kunnissa on energiaa

Kunta- ja aluevaalien keskusteluja hallitsevat ne palvelut, joissa ihmiset ovat lähellä toisiaan palvelun tuottajina ja käyttäjinä. Arjen tärkeät asiat: päivähoito, koulu, terveys, hoiva. Puhdas ympäristö, kulttuuri ja liikuntakin ovat tärkeitä.

Edellisten lisäksi myös ehdokkaiden kannat moraalikysymyksiin ja maahanmuuttoon ovat vaalikoneissa jopa tärkeämmässä osassa kuin yhteiskuntamme ja kuntiemme fyysisen perusrakenteen toimivuus. Energian osalta kiinnitetään nyt huomiota suhtautumiseen maassamme vauhdilla etenevän puhtaan siirtymän investointeihin ja alueiden käyttöön. Hyvin tärkeä asia se onkin, mutta kapea suhteessa kuntien rooliin energia-alan kokonaisuudessa ja toisaalta energiaosaamisen merkitykseen kestävässä kehityksessä.

Kunnat ovat omistamiensa energialaitosten ja -yhtiöiden kautta tärkeä toimija maamme energiajärjestelmässä. On kuntien ja kotimaisen teollisuuden ansiota, että maassamme on kohtuullinen sähköntuotannon omavaraisuus, monipuolinen tuotantorakenne ja edullinen sähkö. Emme joutuneet Ukrainan sodan myötä niin jyrkkään kriisiin kuin Venäjän kaasulle energiahuoltonsa rakentaneet maat.

Kannustan tulevia kuntapäättäjiä arvioimaan suhtautumistaan kunnan energialiiketoimintaan, jotta kunnat eivät putoa alan kehityksestä.

On ehkä turvallista ajatella, että murros ei koske kunnallisen liikelaitoksen tai kaukolämpöyhtiön toimintaa, kunhan lainsäädännön velvoitteet hoidetaan, palvelu toimii ja omistajakin saa haluamansa tuoton. Tunnen sen verran pitkältä ajalta maamme eri tasojen päättäjäkuntaa, että uskoakseni näinkin yhä ajatellaan. Ajatellaan, että uudet ratkaisut ja bisnekset ovat erikseen ja ”perustoiminta” jatkaa omaa latuaan.

Voidaan myös nähdä toisin: useimmilla Suomen kunnista on hallussaan puhtaan siirtymän kultainen avain, sähkö- ja lämpöverkot ja niiden yhdistämät tuotanto- ja kulutuspisteet. Niissä päästöistä voi tulla puhtaiden tuotteiden raaka-ainetta. Arvokasta lämpöä menee yhdyskuntatekniikassa hukkaan muiden ”sivutuotteiden” mukana, mutta se voidaan ottaa tehokkaasti talteen ja kierrättää käyttöön. Eri verkkojen solmukohtiin voi sijoittua tuottavaa, kuluttavaa ja varastoivaa toimintaa siten, että lopulta mitään ei mene hukkaan.

Energiamurros jatkuu. Viisas kunta ja kuntapäättäjä ei juokse kaikkien mahdollisuuksien perässä ja päädy ulkopuolisten paineiden pomppulaudaksi. Tarvitaan osallistavaa, ympäristön ja yhteisön arvot huomioon ottavaa pitkänteistä työtä. Puhdas siirtymä ei ole kestävällä uralla, jos se alkaa muistuttaa suurvaltojen kilpajuoksua avaruuteen.

Kaikilla Suomen kunnilla on hallussaan päätösvalta alueiden käytöstä ja suurimmalla osalla kunnista omistajan ote energiainfrasta. Näillä pelimerkeillä ei kannata lähteä hinnalla millä hyvänsä-kilpailuun vaan panostaa kestävään kehitykseen.

Uudet valtuutetut, ottakaapa selvää kuntanne energiaomistuksista ja miettikää, mitä voi tehdä paremmin.

Kirjoittaja

Ossi Martikainen

kirjoittaja on yhteyspäällikkö, maanviljelijä ja keskustan kuntavaaliehdokas Lapinlahdelta

#energiapolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja