Keskusta haluaa Suomesta puhtaan energian suurvallan

14.02.2023, kello 14:20

Teksti Eeva Kalli | Kuva Scanstockphoto

Keskusta haluaa Suomesta puhtaan energian suurvallan

Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan ja sen aloittama energiasota on karulla tavalla paljastanut Euroopan riippuvuuden fossiilisesta energiasta, erityisesti venäläisestä maakaasusta ja öljystä. Se on alleviivannut omavaraisuuden merkitystä ja fossiilitaloudesta irtaantumisen tärkeyttä sekä nostanut energiaturvallisuuden ja huoltovarmuuden politiikan keskiöön.

Suomessa on menneinä vuosina Keskustan johdolla lisätty uusiutuvan ja puhtaan energian osuutta. Monipuolinen energiantuotanto on auttanut meitä energiakriisissä ja energian toimitusvarmuus on moniin muihin maihin verrattuna Suomessa hyvällä tasolla. Olemassa olevasta hyvästä on pidettävä huolta jatkossakin. Katseen pitää kuitenkin olla jo kauempana eteenpäin.

Elämme murrosvaihetta, josta Suomella on mahdollisuus nousta puhtaan energian suurvallaksi, jos toimimme viisaasti. Tarvitsemme tähän runsaasti ja monipuolisesti lisää puhdasta energiaa sekä investointeja laajasti koko energiajärjestelmään. Tämä on tie energian toimitusvarmuuden, kohtuullisen hinnan ja kilpailukyvyn sekä ilmastonmuutoksen hillinnän saavuttamiseen samanaikaisesti. Oma energia on vapautta ja vaurautta.

Monipuolinen energiapaletti luo kriisinsietokykyä

Keskustan tavoitteena on moninkertaistaa tuulivoiman ja aurinkoenergian määrä tämän vuosikymmenen aikana. Tuulivoima on kustannustehokas ja päästötön energiamuoto, jonka potentiaali on otettava käyttöön täysmääräisesti. Tämä toki edellyttää tuulivoiman sosiaalista hyväksyttävyyttä. Maanomistajien on saatava kohtuullinen korvaus tuulivoimainvestointien vaatimien sähkönsiirtoverkkojen rakentamisesta mailleen.

Keskustan mielestä ydinvoima on jatkossakin keskeinen osa puhdasta sähköntuotantoa ja tulevaisuudessa myös kaukolämmöntuotantoa, kun pienydinreaktorit otetaan käyttöön. Pieniä ja modulaarisia ydinreaktoreita koskevan sääntelyn on tuettava niiden kehittämistä ja käyttöönottoa Suomessa. Sääntelyn kehittämisellä markkinoille annetaan selkeä signaali siitä, että uudet ydinenergiainvestoinnit ovat Suomeen tervetulleita.

Kotimaisten polttoaineiden käytön turvaamiseksi on varmistettava, että EU-sääntely jatkossakin mahdollistaa Suomelle tärkeän metsäenergian hyödyntämisen. Myös turve on tulevaisuudessakin tärkeä huoltovarmuuspolttoaine.

Runsas puhdas energia mahdollistaa vedyn tuotannon, mikä on Suomelle yksi merkittävistä tulevaisuuden mahdollisuuksista. Ensisijainen tavoite vedylle on sen hyödyntäminen kotimaan teollisuudessa ja jalostuksessa. Viisaasti toimien Suomella on edessä todellinen kestävän uusteollistumisen aika.

Puhtaan energian suurvallan rakentaminen tarkoittaa, että investointeja tarvitaan paitsi tuotantoon, myös energiajärjestelmään laajemmin. Tarvitsemme lisää panostuksia esimerkiksi energiaverkkoihin, energian varastointiin sekä kulutusjouston ja älykkyyden lisäämiseen sähköjärjestelmään. Näiden toteutuminen edellyttää, että investointien edellytykset ovat kunnossa sujuvia ja ennustettavia lupaprosesseja myöten.

Omavaraisuus ei missään nimessä tarkoita rajojen sulkemista tai eristäytymistä. Tarvitsemme jatkossakin toimivia yhteisiä markkinoita ja riittäviä siirtoyhteyksiä Pohjolan sähkömarkkinoilla. Olemme menneinä vuosina monin paikoin hyötyneet Pohjolan edullisesta sähköstä, ja tälle on oltava edellytykset myös tulevaisuudessa.

Koko Suomen voimavarat käyttöön

Olemme uusteollisen aallon alussa, mikä voi tuoda Suomeen vähintään sadan miljardin euron investoinnit seuraavan kahden vuosikymmenen aikana. Puhdas energia mahdollistaa tuhansia uusia, teollisia työpaikkoja eri puolille Suomea.

Energianmurroksesta voittajana selviytyminen kuitenkin edellyttää, että yritysten toimintaedellytykset ovat kunnossa koko Suomessa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi tiestö, verkkoyhteydet sekä muu infrastruktuuri on kunnossa. Myös koulutuspaikkoja, osaavaa työvoimaa sekä peruspalveluja täytyy olla saatavilla koko Suomessa, sillä investoinnit vaativat tekijänsä.

Energiapolitiikka ei siis ole muista politiikkalohkoista irrallinen siilo, vaan puhtaan energian suurvallan toteutuminen edellyttää vahvaa aluepolitiikkaa ja koko Suomen voimavarojen käyttöön ottamista. Vain kasvukeskusten varaan rakentuvassa Suomessa energiamurroksen hyödyt jäisivät saavuttamatta.

Suomella on kaikki mahdollisuudet nousta puhtaan energian suurvallaksi. Venäjän brutaali hyökkäyssota vauhdittaa siirtymää. Suomen on kuitenkin itse huolehdittava, että käytämme vahvuuksiamme ja teemme politiikkaa, joka mahdollistaa onnistumisen.

Energiauutiset julkaisee vaalikevään aikana blogisarjan eduskuntapuolueiden energiapoliittisista tavoitteista.

Sarjassa julkaistut muut blogit:

SDP — Matias Mäkynen

Vihreät — Atte Harjanne

Sanni Grahn-Laasonen

Merja Kyllönen — Vasemmistoliitto

Peter Östman — kristillisdemokraatit

Joakim Strand — RKP

Kirjoittaja

Eeva Kalli

kirjoittaja on kansanedustaja ja Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

#energiapolitiikka
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Venäjän brutaali hyökkäys yllätti varsinkin ne joiden vanhemmat eivät joutuneet lähtemään mailtaan karjalasta evakkoon.
Isäni jäi 17 vuotiaana sotimaan kun muu perhe pakeni isoa pahaa. Josko Suomen valtio vihdoin oppisi että ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi ja kuollut ryssä on paras ryssä. SDP:läinen tuleva Suomen Presidentti sanoi vappupuheessaan 1.5.1976 että Suomelle olisi siunauksellista liittyä Neuvostoliittoon. No tämä vaan todistaa että kansalla on sellaiset johtajat kuin kansa ansaitsee. Nytkin hallitusta johtaa SDP:n tuleva "kyky". Tässä välillä Lipposen kaasuputki tuli suomalaisille kalliiksi. Vihervasemmisto tappoi turvetuotannon. Heitä ei kiinnosta huoltovarmuus eikä yrittäjien toimeentulo. Keskustapuolue yrittää pitää suomalaisten puolia hallituksessa oman kannatuksen kustannuksella. Eeva Kallilla on koko Suomea tukevia näkemyksiä ja terveitä energiapoliittisia visioita. Energiapuuyrittäjänä toivotan menestystä mutta pelkään vihervasemmistoa.