Kannustavasti päästöttömään energiatuotantoon
11.04.2025, kello 09:11
Teksti Marcus Rantala

Helsingin ja koko Suomen energiamurros otti hiljattain merkittävän harppauksen eteenpäin, kun Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen sulki viimeisen kivihiilivoimalansa.
Kyse ei ole pelkästään ilmakehään päästämättä jätetyistä hiilidioksiditonneista, vaan Suomen mittakaavassa suuren luokan esimerkki suunnanmuutoksesta, joka on käynnissä koko maailmassa. Pois fossiilisista polttoaineista ja polttamisesta ylipäänsä - kohti uusiutuvaa ja päästötöntä sähkön ja lämmön tuotantoa.
Helsingissäkään ei ole syytä jäädä laakereille lepäämään, vaikka kivihiili onkin nyt historiaa. Tavoitteeksi tulee asettaa paitsi puhdas, myös turvallinen, toimitusvarma ja hinnaltaan kohtuullinen lämmitys- ja sähköntuotanto. Tämä palvelee paitsi asukkaita, myös elinkeinoelämää ja koko yhteiskunnan vakautta. Suuntana on vahvasti hajautettu, monipuolinen ja teknologisesti edistyksellinen energiainfrastruktuuri.
Yksi keskeinen osa tulevaisuuden energiapalettia on pienet, modulaariset ydinvoimalat (SMR). Nämä uudentyyppiset voimalat tarjoavat mahdollisuuden tuottaa lämpöä ja sähköä paikallisesti, turvallisesti ja ilman päästöjä. Kansainvälisesti niihin kohdistuu valtavasti kiinnostusta, ja Suomessa olemme tilanteessa, jossa regulaatio on jäljessä teknologista kehitystä. Helsingin tulevalla valtuustokaudella onkin käynnistettävä selvitystyö mahdollisista sijaintipaikoista, sekä valmisteltava vaikuttamista kansalliseen sääntelyyn. Jos haluamme hiilineutraalin Helsingin 2030-luvulla, meillä ei ole varaa jäädä odottamaan muiden ratkaisuja. Toivon, että myös muut Suomen kaupungit tekevät samoin.
Samalla kun kehitetään uusia ydinteknologioita, emme voi unohtaa uusiutuvia energianlähteitä. Monet kaupungit ja kunnat ympäri Suomea rakentavat omaa hiilineutraalia tulevaisuuttaan tuulivoiman varaan. Jotta muutos voi olla myös taloudellisesti kannattava ja kaavat etenevät vauhdilla on tärkeää, että kunnat saavat pitää kiinteistöverotuotot alueilleen nousevista tuulivoimaloista. Tämä on tärkeää niin voimaloiden rakentamisen paikallisen hyväksyttävyyden kuin pienempien, väestökadosta kärsivien paikkakuntien taloudellisen elinvoiman kannalta. Reilulla tulonjaolla varmistetaan, että investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat sekä taloudellisesti että sosiaalisesti oikeudenmukaisia.
Energiamurros on suuri mahdollisuus. Kun siirrymme kalliista ja epävarmasta, saastuttavasta tuontipolttoaineesta kotimaiseen aurinkoon ja tuuleen, parannamme vaihtotasetta ja luomme töitä kotimaassa. Ydinvoimaosaamista löytyy Suomesta runsaasti, on sitten kyse suurista tai pienistä ydinvoimaloista. Monipuolisella energiapaletilla voimme saavuttaa sekä taloudellisia, sosiaalisia että ekologisia voittoja. Nyt vain vauhtia masiinaan ja kuten me Rkp:ssä sanomme, vind i seglen.

Kirjoittaja
Marcus Rantala
kirjoittaja on RKP:n kaupunginvaltuutettu ja pormestariehdokas Helsingissä
Kommentoi
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *
Kommentit ()
Ei kommentteja