Energiateekkarit Euroopassa

11.02.2025, kello 16:12

Teksti Liisa Ryhänen, Jenni Leinonen, Niilo Kantoniemi, Jaakko Kivekäs

Energiateekkarit Euroopassa

Lämpövoimakerho (LVK) on Aalto-yliopiston ammattiainekerho, joka kokoaa yhteen Aallon energiatekniikan opiskelijat ja muut energia-alasta kiinnostuneet.

Kerho perustettiin jo vuonna 1966 silloisen voimalaitoslinjan opiskelijoita varten; aikomuksena oli lähteä opintomatkalle Länsi-Saksaan. Matka toteutui, ja perimätiedon mukaan reissu oli onnistunut.

Hyvä kokemus poiki jatkoa. Ulkomaan opintomatkoja – tuttavallisemmin ulkoexcursioita – onkin kerhon perustamisesta lähtien järjestetty vähintään joka toinen vuosi. Pitkän historian ansiosta kerholla on myös aktiivinen alumniyhdistys, Lämpövoimakerhon Senior Klubi.

Viime vuonna oli jo Lämpövoimakerhon historian 40. ulkoexcursion aika. Samalla oli aika palata kerhon juurille, sillä matkan alkupisteenä oli – vuoden 1966 ulkoexcursion tapaan – Hampuri. Siellä emme kuitenkaan viipyneet yhtä yötä pidempään, vaan siirryimme tuulivoimateollisuuden ja energiavarastojen perässä luoteissaksalaiseen satamakaupunkiin Emdeniin, josta matka jatkui parin yön jälkeen hiilenharmaalle Ruhrin alueelle Dortmundiin.

Sen jälkeen Saksa jäi taakse, kun junailimme itsemme EU-henkisten excursioiden perässä Brysseliin, vesivoiman ja CERN:in innoittamana Sveitsiin ja lopulta fission ja fuusion imussa Etelä-Ranskaan. Matka päättyi aurinkoiseen lomaviikonloppuun Nizzassa ennen maanantaina alkavia luentoja.

Kaksi viikkoa kestäneelle matkalle osallistui 15 opiskelijaa ja Aalto-yliopiston energiamarkkinoiden työelämäprofessori Jaakko Jääskeläinen, jolle ulkoexcursio oli tuttu konsepti: hän oli opiskeluaikoinaan järjestämässä kerhon 34. ulkoexcursiota Etelä-Amerikkaan vuonna 2012.

Matkalla todettiin useasti ulkoexcursion keskeinen olemus: opiskelijana on tärkeää pyrkiä laajentamaan ymmärrystään maailmasta ja hankkia kokemuksia, joita ei voi saada ainoastaan oppikirjoista tai luentosalien penkkiä kuluttamalla. Ulkoexcursio tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden yhdistää kursseilta hankittu oppi käytäntöön sekä tutustua paremmin muihin alan opiskelijoihin.

Toisaalta matkalla käydyt keskustelut excuisäntien ja -emäntien sekä muiden paikallisten kanssa auttoivat ymmärtämään kohdemaiden kulttuuria ja energia-alan zeitgeistia tavalla, joka ei ole mahdollinen Suomesta käsin.

Excursiokohteista meihin teki erityisen vaikutuksen 900 megawatin Nant de Drance -pumppuvoimalaitos, joka sijaitsee 600 metriä maanpinnan alapuolella, mutta samalla 1700 metriä merenpinnan yläpuolella. Mieleen jäivät myös vierailut ITER:in fuusiovoiman koelaitokselle Marseillen kupeeseen sekä kiistellylle Uniperin Datteln 4 -hiilivoimalalle.

Lisäksi pääsimme kuulemaan laajemmin eurooppalaisista energiamarkkinoista ja -järjestelmistä muun muassa ENTSO-E:n, WindEuropen ja Axpon excursioilla. Lisäksi tapasimme matkan aikana joitakin Manner-Euroopassa työskenteleviä suomalaisia, kuten Axpon sähkömarkkina-analyytikko Riku Merikosken.

Reissun toteuttaminen edellytti osallistujilta pitkäjänteistä sitoutumista, sillä matka oli alusta loppuun opiskelijoiden itse suunnittelema ja organisoima. Kokonaisuudessaan reissun järjestäminen oli yli vuoden kestävä projekti. Matkasta päävastuussa oli kuusihenkinen järjestäjätiimi, joka huolehti excursioiden suunnittelusta ja käytännön järjestelyistä. Varainkeruu toteutettiin kaikkien osallistujien yhteisvoimin yritysmainonnan sekä talkootöiden avulla. 

Yhdentoista excursion ja 2600 junakilometrin lisäksi ehdimme nauttia vapaa-ajasta ja tutustua paikalliseen kulttuuriin muun muassa saksalaisen kylpylän saunarituaalien, Genevenjärvellä viinitilavierailun sekä Välimeressä snorklaamisen merkeissä. Joskus pienetkin ilot riittivät – Saksa sai yhden ihailijan lisää, kun lähikaupasta irtosi kaksi pretzeliä ja pullo olutta opiskelijabudjettiin sopivasti yhdellä vaivaisella eurolla!

Jos haluat tutustua tarkemmin matkan excursiokohteisiin ja näkemyksiimme Euroopan energiakentästä, kokosimme perusteellisemmat artikkelit excursioista ja kohdemaista ulkoexcursiojulkaisuun, joka löytyy Lämpövoimakerhon nettisivuilta. Lisäksi nettisivuilta löytyy matkablogi, jonne kirjoitimme matkan aikana päivittäisistä kommelluksista reissun varrelta.

Kirjoittaja

Liisa Ryhänen, Jenni Leinonen, Niilo Kantoniemi, Jaakko Kivekäs

kirjoittajat ovat Aalto-yliopiston energiatekniikan opiskelijoita

#energia ja Eurooppa
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja