Ilmasto, ympäristö, mitä näitä nyt on

29.11.2024, kello 14:51

Teksti Jukka Relander | Kuva Scanstockphoto

Ilmasto, ympäristö, mitä näitä nyt on

Haastattelin energiamessuilla alalle hakeutuvia opiskelijoita. Kysyin jokaiselta, mikä sai hakeutumaan alan opintojen pariin. Yhdeksän kymmenestä mainitsi ensimmäisenä ympäristökysymykset. Myös hyvä työllisyystilanne ja palkkataso kiinnostivat, mutta ympäristö tuntui tärkeimmältä.  

Tästä voi vähän iloitakin. Olemme pitkään huolehtineet siitä, että energia-alan vetovoima ei ole tyydyttävällä tasolla. Imago on laahannut perässä. Aika moni nuori on kokenut savupiipun energian symboliksi. Nyt se on tuulimylly.  

Se onkin sitten aivan eri asia, että mitä sillä ympäristöllä tarkoitetaan. Energia-alan ilmastotyö on ollut vaikuttavaa, ja se varmasti vaikuttaa nuorten mielikuviin. Halutaan olla muutoksessa mukana. Mutta samaa aikaan, kun olemme siirtyneet fossiilisista ja yhä enemmän myös turpeesta metsäpolttoaineisiin, kasvava ympäristöhuoli kohdistuukin siihen, miten energia-ala vaikuttaa metsiin, nieluihin ja biodiversiteettiin. Ympäristövaikutusten vähentäminen lisääkin niitä toisaalla, toteavat kriitikot.  

Sama koskee myös tuulivoimaa. Valtaosa uudesta sähköntuotantokapasiteetista perustuu uusiin myllyihin maalla ja kohta myös merellä. Samaan aikaan mittarit osoittavat, että tuulivoiman suosio on laskussa. Ilmastohaasteen ratkaiseminen nostaa monilla huolen omasta lähiympäristöstä, mahdollisista maisema- ja meluhaitoista. Myös aurinkovoimaa on alettu haastaa siitä, että paikoitellen sen tieltä on kaadettu metsää. Sähkönsiirtoa koskee sama. Energiamurros ei etene ilman, että puhdas sähkö virtaa käyttäjälle, mutta metsää kaatuu matkalla, ja maisemaan tulee aukkoja.  

Tässä on oikeastaan kolme erilaista ympäristökysymystä. Huoli ilmastosta on globaali, ja haluamme uskoa, että myös omat toimemme vaikuttavat. Olemme itse asiassa aika vaikuttava esimerkki siitä, että puhtain sähkö on myös halvinta. Huoli luonnon monimuotoisuudesta on sekä globaali, että paikallinen. Luontokato on yleismaailmallinen ilmiö, joka vaikuttaa perustavalla tavalla mahdollisuuksiimme selviytyä, ja samalla paikallinen. Lähimetsä on tärkeä myös elämyksellisesti ja maisemallisesti, ei vain katoamisen partaalla olevan koppakuoriaisen kotina. Kolmas huoli on puhtaasti paikallinen, liittyen vaihtuvan tuotannon ja verkkojen vaikutuksiin.  

Kun helsinkiläinen vihreä ja pohjalainen persu keskustelevat, vaikuttaa siltä, että he ovat kaikesta eri mieltä. Mutta ehkä vaikutelma on väärä. Huoli ympäristöstä yhdistää, vaikka se kohdistuukin eri asiaan. Kun katsoo kauas, pitää nähdä myös lähelle.  

Onnea siis nuorille tuleviin tehtäviin. Näistä huolista pitäisi punoa yhteinen menestysresepti, joka huomio ympäristön paikallisesti ja globaalisti, ja on samalla taloudellisesti menestyksekäs. Itseasiassa työ on jo käynnissä, tervetuloa mukaan! 

 

Kirjoittaja

Jukka Relander

kirjoittaja on Energiauutisten päätoimittaja

#työelämä
Jaa artikkeli:
Vastuullista journalismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakkolliset kentät merkitty *

Kommentit ()

Ei kommentteja